Toetsing scheurvorming

Dag Rob,

Bij XFEM4U is het mogelijk om scheurvorming te toetsen aan de hand van opgegeven milieuklasse. Dit volstaat in de meeste gevallen voor vloeren en wanden.
Bij kelders is vloeistof-/waterdichtheid en krimp echter een wezenlijk onderdeel van de berekening.

Mijn vraag is dan ook of het (binnenkort) ook mogelijk is om een maximale scheurwijdte op te geven. Daarnaast zou een toetsing op (verhinderde) krimp ook welkom zijn.
Kun je daar iets over zeggen?

Hoi Henri,

In XFEM4U wordt de wapening ontworpen en getoetst op sterkte (UGT) en op scheurvorming (BGT). Bij de balken wordt de methode “7.3.3 Scheurbeheersing zonder directe berekening” gehanteerd. Op basis van de vereiste scheurwijdte en berekende optredende staalspanning wordt de diameter of de staafafstand van de wapening getoetst.
Bij platen en wanden wordt de methode “7.3.4 Berekening van scheurwijdtes” gehanteerd. Er wordt stapsgewijs zoveel wapening toegevoegd zodat wordt voldaan aan de scheurwijdte-eis.

In beide gevallen bepaalt de door de gebruiker ingevoerde milieuklasse de maximale scheurwijdte waaraan moet worden voldaan. Dus het invoeren van de maximale scheurwijdte is niet nodig resp. niet relevant.

Het is nog niet mogelijk verhinderde krimp op te geven. Heb jij daar een voorbeeld van? Wellicht kunnen we dat voorzien. Ik hoor graag van je.

Mvr.gr. Rob Baaij